Trener-učitelj

Šta moraju znati svi koji koriste I rade po programu profesora Aleksandra Nikolića

Svi koji na bilo koji način koristite u svom radu ovaj program koji sada držite u svojim rukama, želimo da znate da je to, kako mnogi znaju da kažu, košarkaška “Biblija“, filozofija košarke, koja se može razumeti i shvatiti samo ako postoji beskrajna ljubav prema mudrosti i znanju, sposobnost razmišljanja i maštanja, poštovanje osnovnih načela ili zakona u oblasti znanja i aktivnosti, velika sposobnost proučavanja kao i posedovanje ljudske moralnosti, karaktera i vladanja.

Trener na kampu za rad sa najmlađima mora biti vrhunski ili teži da to postane. (I mora se truditi da to postane).

On je radeći sa polaznicima kampa pre svega, TRENER-UČITELJ, kao takav mora da nauči svoje igrače pravilnom i uspešnom izvođenju osnovnih elemenata igre. To će postići ako poseduje veštinu obučavanja, profesionalni odnos, disciplinu, organizacione sposobnosti, dobar i pravilan odnos kako prema igračima tako i prema drugima, predusretljivost i poštovanje drugih kao i želju za usavršavanjem.

Vrhunski trener nikada ne sme da zaboravi svoju ulogu VOĐE i sve što ta uloga nosi sa sobom i da nije samo osoba koja ima vlast. Vođa ima poverenje u ljude i u sebe, vođa sluša svoje srce isto onoliko koliko i glavu, vođa planira i pokreće, ima smisla za humor, vođa može da se vodi, vođa je usmerio svoj pogled prema velikim ciljevima, vođa je čovek koji izgrađuje ljude.

Snažan uticaj primerom treba da bude neprikosnovena dužnost za sve one koji su u poziciji da svojim primerom utiču na razvoj i formiranje karaktera mladih ljudi u godinama njihovog razvoja. Jako bitne lične osobine i duhovne sposobnosti trenera su: marljivost, entuzijazam, saosećanje, rasuđivanje, vlast nad sobom, ozbiljnost, strpljenje, smisao za detalje, nepristrasnost, čestitost, pristupačnost, izgled, glas, prilagodljivost, sklonost za saradnju, energičnost, preciznost, pouzdanost, optimistički karakter, snalažljivost, dalekovidost.

Ono što mi smatramo uspehom održanja ovog kampa je upravo ono što svaki pojedinac u lancu učini u odnosu na svoje sposobnosti i maksimalno davanje (marljivost, entuzijazam, ljubav, vera, strpljenje…).

Samo kvalitet traje i neophodno je sačuvati veru da bi imali strpljenja u potrazi za uspehom. U potrazi za uspehom neprestano ćete biti zaokupljeni nedaćama ali morate da verujete ako očekujete postizanje svog cilja.