O nama

S ponosom možemo reći da smo jedan od prvih košarkaških kampova u Evropi. Od dobre ideje nekolicine košarkaških trenera, entuzijasta, iz Beograda, Čačka i Užica, nastao je program, a on je posle više od četiri decenije tradicija.

Priča je počela davne 1976. godine na obroncima Zlatibora, planine smeštene u srcu zapadne Srbije, području izuzetne klime, vode i raznovrsnog biljnog sveta u kojem dominiraju borovi i jedna raritetna vrsta “zlatnog bora” po kome je ova planina i dobila ime. I poput zlatnih borova , retkih i vrednih u svom okruženju, iz podnožja ove planine počeo je da buja jedan drugi svet – košarkaški. U početku stidljivo, kao kamp u kome će svoje prve košarkaške korake napraviti što više dečaka i devojčica iz tadašnje Jugoslavije, da bi ubrzo postao internacionalni. Sredinom 90- tih prerastao je u Sportsko društvo “Junior”, a od 2003. godine nosi naziv Akademski košarkaški kamp “Profesor Aleksandar Nikolić” .

A ni to nije slućajnost, jer je program za rad sa mladima na ovom kampu, osmislio lično profesor Aleksandar Nikolić, rodonačelnik jugoslovenske, evropske i svetske košarke, koji je svoj trenerski opus zaokružio boraveći i deleći nesebićno svoje košarkaško znanje kako sa eminentnim košarkaškim stručnjacima , tako i sa mladim trenerima i svim polaznicima kampa. U tome je jedan od kvaliteta ovog kampa, jer je paralelno brusio dragulje naše i svetske košarke i formirao trenerski kadar koji je dalje širio lepotu “igre pod obručima”.

Cilj ovog košarkaškog kampa je od početka bio isti: unapređenje dečije i omladinske košarke kroz učenje, igru, takmičenje , druženje, socijalizaciju i zabavu. Program je oduvek pružao mogućnost napredovanja u košarkaškom znanju, a desetodnevni boravak na kampu sticanje poznanstava iz celog sveta i prijatelja za čitav život. Za sve ove godine kroz programe kampa je prošlo više od 40 000 dečaka i devojčica. Mnogi su se ostvarili kao uspešni košarkaši ili kao sportski radnici. Veze sa Zlatiborom su i danas neraskidive.

Mnogo je imena i ličnosti koji su ostavili svoj trag boraveći ili radeći na ovom kampu. Stasavali su kao igrači, gradili trenerske karijere. Nabrajanjem bi nekog nenamerno izostavili, ali osnivači imaju svoje, posebno mesto. Neki su sa nama i danas kao treneri, neki kao supervizori, neki su gosti koji se rado vraćaju svake godine , a neki ,nažalost, više nisu tu ali žive u sećanjuima i lepim uspomenama naše košarkaške porodice.

Bratislav Bata Đorđević, Mihailo Miki Pavićević, Ratko Joksić, Božidar Maljković, Borislav Džaković , Slobodan Piva Ivković, Predrag Vučićević Preva, Vlada Paranosić, Borislav Ćorković Reba, Borislav Cenić, Dimče Kofileski, Slobodan Janković, postavili su temelje ovog kampa na kojima je odrasla druga generacija uspešnih košarkaških magova poput Aleksandra Saše Đorđevića, Predraga Saše Danilovića , Dejana Bodiroge, …

Svi oni nisu mogli ni da predpostave da će priča da traje do danas, više od 40 godina i da , još uvek , svakog leta sa istim elanom na terenima kampa košarku treniraju i uče neke nove generacije dečaka i devojčica.

I kao proizvod čiji je rok trajanja postao neograničen zahvaljujući samo dobrom kvalitetu rada sa mladima, porastao je u zlatiborski brend i obaveza sadašnjih organizatora kampa da se održi kvalitet , sportski duh i radom opravda ime – Profesor Aleksandar Nikolić.

PRIJAVE SU U TOKU

Bilo da ste početnik ili se već bavite košarkom i želite da postignete nove uspehe mi ćemo Vam pomoći!