Lokacija

Nešto više od 200 kilometara jugozapadno od Beograda, smeštena je planinska lepotica Srbije – Zlatibor. 1972. godine, baš na ovoj planini, rodila se ideja o osnivanju košarkaškog kampa. Crvena Zvezda je bila na svojim pripremama kao šampion Jugoslavije, a njen trener Bratislav Bata Đorđević i i veliki zaljubljenik u košarku Mihailo Miki Pavićević, došli su na ideju o kampu koji će pružiti deci šansu da treniraju i uče o košarci kroz zabavu i igru.

Deo tradicije našeg kampa je i lokacija. Okruženi prirodom na jednoj od najlepših i najznačajnijih planina Srbije učimo o košarci, vežbamo, zabavljamo se i prenosimo tradiciju koju su gradili godinama jedni od najuspešnijih košarkaša sa naših prostora.

 Zbog čega Zlatibor?

Zlatibor je najveći serpentinski masiv u Srbiji, a najviši vrh je Tornik (1496 metara). Ispresecan je brojnim rekama, potocima i vododerinama, što Zlatibor čini jednom on najimpresivnijih planina Srbije. Prvi stanovnici zlatiborskog kraja bili su Iliri, početkom naše ere ovim regionom dominiraju Rimljani, a nakon IX veka počinje doseljavanje Slovena. Tako je Zlatibor postao mesto bogato istorijom i tradicijom koje 1180. godine Stefan Nemanja priključuje samostalnoj srpskoj državi, zajedno sa gradom Užice.

Zlatibor sa svih strana okružuje neverovatna priroda. Južnim delom Zlatibora teče snažna reka Uvac sa dubokim koritom i veoma lepim kanjonima. Ispod severozapadnih ogranaka Murtenice izvire Crni Rzav, koji teče centralnim delom zlatiborske visoravni. Severnom stranom teče Sušica, koja je dobila ime po tome što preko leta njena voda nestaje u krečnjaku. Istočnu granicu planine određuje Veliki Rzav. Pored mnogobrojnih reka, na Zlatiboru postoje i dva veštačka jezera. Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav, i zahvata površinu od oko 10 kvadratnih kilometara.

Neodvojiv deo Zlatibora je i Čajetina – zlatiborska varošica i njeno administrativno sedište, koje predstavlja jednu je od najuspešnijih lokalnih zajednica u zemlji. Locirana je na oko 850 metara nadmorske visine okružena vrhovima Gradina, Omanica, Čajetinsko brdo, Lađevac, Karaula i Palisad. Varošicu koja se nalazi na severnim obroncima planine Zlatibor karakteriše burna prošlost koja je vremenom dovela do neverovatnog razvitka varošice i centra diplomatskih odnosa između Srbije i Crne Gore u 19. veku.

Ova šarmantna varošica predstavlja sabirni centar erskog humora i anegdota. U jednoj od svojih najlepših i najstarijih zgrada je bibilioteka kao čuvar tradicije i novih ideja, ponosnog sadržaja sa preko 50 hiljada knjiga. Tako se Čajetina može pohvaliti i velikim doprinosom kulturnog-umetničkog društva „Zlatibor“.

U samom centru Čajetine nalazi se pravoslavni hram, crkva Svetog Arhanđela Gavrila koju odlikuje bogatstvom velikog kulturnog i istorijskog značaja.

U Čajetini se ne zapostavlja ni sportski duh. Na raspolaganju rekreativcima kao i profesionalnim sportistima su mnogi košarkaški i sportski tereni, kao i vrhunska sportska dvorana koja je tokom 2019. godine renovirana i modernizovana, a u kojoj se odrzava ABA liga. Mnoge domaće, a i inostrane košarkaške selekcije svoje sportiste dovode na usavršavanje i pripreme upravo ovde.

Čajetina čini savršen dodatak urbanom Zlatiboru, a zbog svog kulturnog nasleđa, društvenog i sportskog života, čini neizostavni deo posete ovom delu Srbije.

SMEŠTAJ POLAZNIKA KAMPA 2024 BIĆE U SPORTSKOM CENTRU “RAJEVAC”.

KONTAKTIRAJTE NAS

ADRESA

EMAIL

Bilo da ste početnik ili se već bavite košarkom i želite da postignete nove uspehe mi ćemo Vam pomoći!